Loading Üritused

« Kõik Üritused

  • See üritus on möödas.

Reda ja Arūnas Uogintai „Olemise eelaimdused“

Reda ja Arūnas Uogintai on tõlgendanud võltsinfo levitamise küsimust juba alates 90ndatest, mil mitmed tolle perioodi kunstnikud hakkasid näituste, telesaadete või teiste kultuurisündmuste stereotüüpe muutma, lõhkuma või lahti mõtestama. Sellega lõid nad uue narratiivi – teatud “dokumentatsioonil” põhinevad teeseldud lood.

Reda ja Arūnas Uogintai on Leedu kunstnikeduo, kes on peamiselt tuntud performance-kunstnikena.

Läbi erinevate kunstimeediumide annavad nad publikule võimaluse uurida ja mõtiskleda praeguse võltsuudiste ühiskonna ja mockumentarite üle, mis moonutavad reaalsust ja panevad vaataja illusioone uskuma.

Reda ja Arūnas Uogintai on tõlgendanud võltsinfo levitamise küsimust juba alates 90ndatest, mil mitmed tolle perioodi kunstnikud hakkasid näituste, telesaadete või teiste kultuurisündmuste stereotüüpe muutma, lõhkuma või lahti mõtestama. Sellega lõid nad uue narratiivi – teatud “dokumentatsioonil” põhinevad teeseldud lood. Kunstnikud lõid telesaateid, kasutades üsna drastilisi meetmeid, püüdes sellega vaatajaid “äratada” läbi sarkasmi ja paroodia prisma, mida omakorda tugevdasid psühhedeelsed visuaalid ja helid.

1993. aastal asutasid Šiauliai kunstnikud Reda ja Arunas Uogintai kunstnike grupi “Arheoloogid”. Nende võltsdokumentatsioon “avastatud” muumia kohta ning järgmised etteasted on näide ülalmainitud narratiividest. Tänapäeval märkab Uogintai duo poliitikute avalikes sõnavõttudes sellist Fluxusest inspireeritud väljendust, mida kunstnike hinnangul võib võrrelda performance’iga, ning seetõttu tulevad nad oma kunsti kaudu tagasi, et lahti harutada ja mõtiskleda valede ning väljamõeldiste üle. Praegustes Ukraina sõjasündmuste valguses võib näha seda võltsuudiste fenomeni, milles “trollid” ilma igasuguse häbita reaalsust moonutavad. 

Kuigi Reda ja Arunas Uogintai on tuntud performance’i-kunstnikena, esitlevad nad sellel näitusel teisigi kunstiteoseid, sealhulgas graafikat ja  maale. Paljud teosed on inspireeritud kunstnike varasematest esitustest ja visuaalidest praegustelt teleriekraanidelt, Youtube’i videotest või muudelt sotsiaalmeedia platvormidelt.

Alates 1993. aastast on see duo koos kollektiiviga “Arheoloog” loonud ja esitlenud etendusi, milles on ohtralt teatrile omaseid jooni. Lisaks kasutavad nad ka laia valikut kunstivorme, alates skulptuurist, graafikast ja maalidest kuni installatsioonide ja muuni.

Mõlemad kunstnikud on osalenud erinevatel kaasaegse kunsti festivalidel Leedus, Lätis, Ühendkuningriigis, grupinäitustel Itaalias, Hiinas, Poolas, Saksamaal, Prantsusmaal jm. Lisaks korraldavad nad ka grupi- ja isikunäitusi.

Toimumisaeg

10. september 11:00 17:00

Hinnainfo
Tasuta
Ürituse lisainfo
Veebileht
Korraldaja

+372 5300 8134

Külasta veebilehte