Loading Üritused

« Kõik Üritused

  • See üritus on möödas.
Ürituse seeria: Ürituse seeria: Näitus “Tühjuse esteetika”

Näitus “Tühjuse esteetika”

Kuraatorid: Marian Grau, Jan Leo Grau

Avangard Galerii avab tänavu suvel uksed pop-up galeriina Pärnu Supeluse tänava ajaloolises, 19. sajandi puitvillas – Oliveri Villas. Suvekuudel saab näha kahte väljapanekut, mis avastavad 1960-1980ndate aastate Eesti graafikat.

Avangard Galerii näitused toimuvad Pärnu Kunstisuve egiidi all ning programmi teine väljapanek avatakse 24. juulil kell 17:30 näitusega “Tühjuse esteetika”, mis vaatleb minimalismi kui 1960ndatel tärganud kunstivoolu Eesti 1960-1990ndate aastate graafikas.

Näitusel on eksponeeritud Mare Vindi, Leonhard Lapini, Evi Tihemetsa ja Avo Keerendi teosed.

Kui minimalismi tõlgendatakse peamiselt kui 1960ndate aastate New Yorgi kunstiskeenel sündinud nähtust, siis selle juuri tasub otsida ka Bauhausist, De Stijlist, vene konstruktivismist ning isegi zen budismist. Ühendavaks maailmavaateliseks lüliks nende vahel on puhta vormi esteetika idealiseerimine ning soov vabastada kunstiteos liigsetest ja ebavajalikest elementidest.

Ka Eesti kunsti jõudsid minimalismile omased ilmingud 1960ndate lõpul ning senine realistlik käsitluslaad asendus graafikas tõeliselt modernsete geomeetriliste kompositsioonidega.  Näituse vanimad eksponaadid on Evi Tihemetsa 1960. aastate lõppu kuuluvad värvilised abstraktsioonid, mis sündisid graafika eksperimentaalateljees (praegune Graafikakoda). Selle kümnendi kontekstis on Tihemetsa geomeetriliste elementidega ja selge koloriidiga teosed julged ja innovatiivsed ning markeerivad hästi murrangulist kunsti-uuenemise ajajärku.

Suurem osa Leonhard Lapini loomingust tõmbab paralleele minimalismiga ning on tugevalt mõjutatud ka vene konstruktivismist ja Lapini suure iidoli Kazimir Malevitši loomingust. Oma hilisemas loomingus jõuab Lapin zen-budismini ning tühjuse ja ruumi filosoofiani. Näitusel eksponeeritav “Protsesside” seeria seab keskmesse tühjuse – nähtuse, millest sünnivad kõik  looduse erinevad protsessid ja vormid. Tühjus on seega Lapini käsitlustes kõige olemasoleva allikaks ja tingimuseks. Tühjuses võib olla peidus rohkem, kui esmapilgul arvata.

Mare Vindi loomingut on samuti seostatud zen budismi ja jaapanliku esteetikaga. Oma loomingus süüvib ta geomeetriliste vormide ruumisuhete problemaatikasse. Vint usub harmoonilisse maailma ning asetab vaataja ette kõiksuse, milles puudub kaos – maailma, milles valitseb tasakaal ja lõpetatus. (Elena Kornetchuk).

Geomeetria kaudu püüavad täiust luua ka Avo Keerendi värvilist linooli reljeeftrükiga ühendavad teosed. Keerend otsib oma kompositsioonidega askeetlikku puhtust ja illusiooni harmooniast. 

Toetajad: Eesti Kultuurkapital ja Pärnu Linnavalitsus

Toimumisaeg

3. august 2024 @ 11:00 19:00

Hinnainfo
Tasuta
Toimumiskoht
Supeluse 1
Pärnu, Eesti
+372 5349 7794
Külasta veebilehte
Ürituse lisainfo
Veebileht
Korraldaja

+372 56 463 946

Külasta veebilehte